Gongbad

Gongbad met klankschalen december 2023

 

Ervaar het helende effect van een avond met gong EN klankschalen

In december is er weer een avond met een lange gong sessie van 45 minuten. Wil je op de hoogte gehouden worden wanneer de volgende is, schrijf dan een mail naar info@kundaliniutrecht.nl

De gong wordt al eeuwenlang gebruikt als helend instrument. Bronnen beschrijven dat het gebruik van de gong zelfs terug gaat naar 1.600 jaar voor Christus.Het live ondergaan van een klankbad is heel anders dan het thuis luisteren naar een opname van een gong of klankschalen. Dit komt omdat het instrument wanneer het bespeeld wordt analoge golven de ruimte in stuurt, zonder dat deze digitaal gefilterd worden. Je lichaam krijgt zo de kans om de trillingen direct te ervaren en hierop te reageren.

  • De geluiden hebben een rustgevend effect op je zenuwstelsel, lichaam en geest, waardoor je je diep ontspannen en gerevitaliseerd voelt. Met klank kom je dichter bij jezelf. Het wordt een bad genoemd omdat de klanken je aan alle kanten omspoelen, je kunt je er alleen aan overgeven. Wat zijn de voordelen van een klankbad:
  • je bloed gaat beter stromen, wat te zien is in een levende bloedanalyse op YouTube, volg hiervoor deze link: https://www.youtube.com/watch?v=yUNqN0G-7Zw&t=6s Dit betekent een activatie van je immuunsysteem.
  • het helpt je gedachten en zintuigen tot rust te brengen, vermindert daardoor je stresshormonen en draagt bij tot een diepere slaap
  • het verlaagt je bloeddruk doordat je hartslag omlaag gaat en je rustiger gaat ademen
  • de geluiden van de gong beïnvloeden direct je brein. Je brein komt in een lagere frequentie terecht de zgn alpha of theta breinfrequentie waardoor je veel dieper kunt ontspannen. Alpha golven zijn stressverlagend en Theta golven worden geassocieerd met diepe meditatie, hypnose en REM slaap vandaar dat je levendige “dromen” kunt ervaren tijdens een gongbad.
  • Je angstgevoelens kunnen afnemen omdat het zorgt voor meer activiteit in je pre-frontale cortex waardoor je angstcentrum (amygdala) geremd wordt
  • tijdens een klankbad kunnen oude emoties omhoog komen en verwerkt worden. Zolang je rustig blijft ademen is dit een fijne vorm om emoties te verwerken
  • het kan je helpen pijn te verlichten doordat je zo volkomen ontspannen bent

Hoe ziet de avond eruit? We starten de avond met een paar (yoga)oefeningen om je lichaam op te warmen, ademhaling om je te verbinden met je innerlijke klank en echt aan te komen in de ruimte. Dat kan iedere keer iets anders zijn. Daarna maak jij het jezelf zo comfortabel mogelijk met eventueel extra dekens of kussens. Daarna ontspan je en geef je je over aan de klank, de trilling eigenlijk. Na het gongbad is er een stilte, waarna we afsluiten met een klankschalen sessie. Aan het einde drinken we met elkaar thee en is er, geheel vrijblijvend, ruimte om iets te delen.

Wat kan ik verwachten? een vraag die vaak gesteld wordt, echter moeilijk te beantwoorden omdat iedere sessie anders kan voelen, het is echt een persoonlijke ervaring. Je komt op een punt van stilte in jezelf, juist doordat je de klank eigenijk niet kunt volgen met je aandacht. Het is daarom een diepe vorm van meditatie. Jij bent uniek en daarom is het effect ook steeds uniek. Het belangrijkste is dat je het gewoon ondergaat, zonder verwachtingen, zonder oordelen met een open mind en hart.

Kosten: 20 euro p.p. (studenten of U-pas 13 euro p.p. of wat je kunt missen). Stuur een mail naar info@kundaliniutrecht.nl om een plek te reserveren of schrijf je in via het rooster. De locatie is: De Kargadoor, Oudegracht 36, Utrecht. Je ontvangt de dag van te voren alle gedetailleerde informatie.

 

 

 

gong

“By cleansing your mind your soul will shine through” 

Yogi Bhajan

Zin om een gongbad met klankschalen 
te ervaren?

 

COPYRIGHT 2019 KUNDALINI YOGA UTRECHT | PRIVACY & COOKIE STATEMENT